A mindennapi boldogságunkhoz elengedhetetlen a pénz, az anyagi jólét. Minden hétköznapi tárgyat pénzért veszünk, és azért is kell pénz, hogy ne éhezzünk. Elgondolkodtam, hogy a pénz tényleg olyan jó és fontos-e, mint amilyennek látszik, és hogy lehetünk-e boldogok pénz nélkül.

A pénz fizetési eszköz, amit az egész világon használunk. Arra való, hogy ha valamilyen tárgyhoz hozzá szeretnénk férni, akkor a pénz segítségével megszerezhetjük azt. Nem minden esetben szerzik pénzzel a tárgyakat. Ajándék, kölcsön, vagy rosszabb esetben lopás révén is részesülhetünk anyagi javakban. Az átlagos ember pénzzel veszi meg azt, amit akar.

Pénzzel szerezhetünk magunknak házat, ételt, ruhát, könyvet, háztartási eszközöket, áramot. Pénztelenül becsületes úton nehéz megvásárolni - egyes kivételektől eltekintve - azt a tárgyat, amit szeretnénk. Először pénzt kell keresni ahhoz, hogy valamit megvehessünk. Sokféle pénzszerzési módszer létezik. A legtöbb ember munkahelyen dolgozik a javadalomért, amit egy bizonyos munkaidő szakasz végén megkap a munkahely vezetőjétől. Ez a tisztességes módja a pénzszerzésnek. Keményen és sokáig kell dolgozni a pénzért. Aki nem dolgozik a munkavezető elvárásai szerint, azt valószínűleg elbocsátják a munkahelyéről, és nem kapja meg fizetését. Tehát a pénz értékét a munka adja meg, a munka hatására tudjuk megbecsülni a pénzt. Könnyebb módja a pénzszerzésnek a lottózás, a rablás, vagy a csalás. A munkával kapott pénz elégedettséggel tölti el az embert, mert tudja, hogy megérdemli azt, mert becsületesen megdolgozott érte. A tisztességtelenül szerzett pénz is örömmel tölti el az illetőt, de nem adja meg azt az érzést, hogy azt a pénzt tényleg megérdemli. Ráadásul anyagi kárt okozott annak az egyénnek, akitől lopott, és önmagára is rossz következményeket zúdított. A társadalomban etikailag a lopás bűnnek számít, aminek jogos büntetése van, pontosabban az, hogy börtönbe megy az elkövető. Tehát a pénz jó és rossz dolgokat is hozhat, használhatjuk jó és rossz dolgokra is. A kapzsi ember is tudja, hogy a legjobb dolog becsületesen megszerezni a pénzt, de a sok pénz gondolata lázba hozza, felizgatja, egyre többet akar, csak magának, és soha nem fogja magát úgy érezni, hogy már elég pénze, értéke van neki. Ezért nem tud boldog lenni, mert sose érzi boldognak magát, mert úgy érzi, hogy nincs neki elegendő. A hirtelen anyagi jólétbe kerülő emberek néha öngyilkosok, drogosok lesznek, mert nem értik az életük lényegét, nem hozza meg a várt boldogságot a sok pénz.

Az igazán boldog ember tehát nem az, aki mérhetetlen gazdagsággal rendelkezik, hanem az, aki rájön életének lényegére, szeretetben él a családjával.