Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves diákok! Szeretettel köszöntöm minden kedves vendégünket, nemzeti ünnepünkön, iskolánk napján. Külön örülünk, hogy sorainkban üdvözölhetjük, és együtt ünnepelhetünk a szabadkai községi önkormányzat, az oktatási minisztérium, a MNT, a VMSZ, a helyi közösségek, az egyház és a művelődési egyesületek, civil szervezetek képviselőivel. Külön köszöntöm kedves rekováci barátainkat, akik hosszú utat tettek meg , hogy eljöjjönek velünk ünnepelni! A mai nap  ünnep mindenhol a világon ahol a magyarok élnek. Mindenhol ahol összeköt a közös nyelv, a kultúra, a szokások, a történelem. Nektek is gyerekek tudnotok kell, hogy  egymáshoz tartozunk, egy nemzet vagyunk, segítenünk kell egymást, támogatnunk kell egymást, mint  a testvéreknek! Csakis így tudunk boldogulni szülőföldünkön! Tavaly sepsiszentgyörgyi  nemzettársainknak köszönhetően kopjafát állítottunk a hajdújárási iskola udvarában. Ezt a kopjafát most is megkoszorúztuk, így adóztunk a nemzet nagyjai előtt. Ezen az emlékoszlopon  található egy fölirat, amit most szeretnék idézni. Sohasem volt aktuálisabb mint napjainkban, amikor is a széthúzás, a személyeskedés újra a nemzeti összfogás elé kerül!
„HA A MAGYAR IS ELHAGYJA A MAGYART, NEM LESZ AKKOR OLYAN AKI VELE TART. ÚGY ELTŰNIK, MINT ÉGBŐL A CSILLAG, HA A SÖTÉT FELHŐK RÁBORULNAK.
Nagyon sokszor tornyosultak sötét felhők nemzetünk felett, vérzivataros történelmünk során. Sokszor kellett összefogni, erősíteni egymást! Az elvándorlás,  a migránsválság, a poltikai csatározások mind mind próbára tesznek bennünket!  Elevenítsük fel az 1848-as eseményeket, tanuljunk belőlük, merítsünk erőt szabadságharcosok kitartásából, tenniakarásából, önfeláldozásából! Mi is történt akkor, 1848-ban, ezen a napon? Fiatal magyar értelmiségiek , a MÁRCIUSI IFJAK, Petőfi Sándorral az élen, megmutatták a világnak, hogy nem tudnak és nem is akarnak zsarnokságban élni.  Nemzetük iránti odaadásuk, fiatalos lelkesedésük, hitük egy szebb és igazságosabb világban, hatalmas erővel ruházta fel őket.  Ők voltak a gyújtózsinórjai az idegen elnyomás elleni szabadságmozgalomnak, amely futótűzként terjedt át az egész akkori Magyarország területére. Nemzetünk történelmének azon ritka pillanatai voltak ezek, amikor össze tudtunk fogni egy közös cél érdekében.  A nemzetközi viszonyok 1848-49-ben nem kedveztek a magyar szabadság ügyének, de a forradalom hónapjai alatt hősök születtek. Nemzetünk mártirjai, Petőfi, Kossuth, Széchenyi, az aradi tábornokok.  Az ő hitük és hazaszeretetük kell hogy a mai nemzedékeknek is erőt adjon a nemzeti összefogásban, a szülőföldön való  boldogulásban. Az ő életük legyen példaértékű a mai nemzedékek számára is!
Ünnepi köszöntőm végén szeretném felkérni Bognár Beátát, a MNT képviseletében, hogy szóljon az egybegyültekhez. Ezt követően pedig  fogadják szeretettel iskolánk tanulóinak alkalmi műsorát .Iskolánk tanulói nagyon tehetségesek, sikeresek a versenyeken, pályázatokon. Ebben segítik őket  tanítóik, tanáraik. Itt szeretném megköszönni nekik ezt a nagyon nehéz, önfeláldozó munkát. Nagy öröm számomra, hogy most itt iskolanapunkon oszhatok meg Önökkel egy nagyon jó hírt. A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács pályázatán Szalai Eszter nyugalmazott tanítónő elnyerte a Tehetségek Szolgálatáért járó díjat. Kiosztásra kerül egy Vajdasági szintű elismerés, Tehetséges tanuló kategóriában, ezt pedig Szalai Klaudia 7. osztályos tanulónk érdemelte ki. Itt, iskolanapunkon szeretném még kiemelni Balley Ingrid VIII. osztályos diákunkat, aki a nemzetközi és hazai vers- és prózamondó versenyeket nyeri sorra, tehetségét bizonyítja, hogy már felvételt is nyert a Szentesi Művészeti Gimnázium dráma szakára. Végül, de nem utolsó sorban  Erdélyi Nimród 4. Osztályos tanulónkat szeretném kiemelni, hiszen sorra hozza nekünk a matekversenyek első helyezéseit ! Gratulálunk mindannyiuknak! Műsorunk végén, kivánok mindenkinek további szép nemzeti ünnepet!
 

A képeket megtekinthetik a gombra kattintva . KÉPEK