Tisztelt ballagó diákok, kedves egybegyültek!
Szeretettel köszöntöm vendégeinket, külön tisztelettel, Budapestről érkezett Ádventista Motoros Misszió tagjait, akik jelenlétükkel színesebbé teszik ünnepünket!
Kedves ballagók!
Szeretnék elmesélni nektek egy történetet! A minap egy lila borítékot hozott a postás! Szép kézírással, gondosan címzett levél egy vékony könyvecskét tartalmazott! Engedjétek meg, hogy felolvassam ezt a levelet!

Bizonyára világos számotokra, volt diákunk, több évtizede elhagyta szülőfaluját, ezt az iskolát! Ismert íróként eszébe jutott a régi iskola, ahol élete, munkássága kezdődött, és elküldött nekünk egy kötetet, emlékül! Számomra nagyon megható ez a gesztus!

Kedves Ballagók! Bizonyára közötettek is akad majd olyan ember, aki felnőve híressé válik, elszakad a szülőfalujától, de mindig jószívvel, vagy fájó szívvel gondol vissza a régi iskolára, tanárokra, mindazokra az évekre amelyeket itt töltött!
Mindannyian azt szeretnénk, ha itthon, a szülőföldön tudnátok boldogulni, sikeresek lenni, nem kellene elhagynotok ezt a helyet, ami az otthon, a haza! Szép lenne, de sajnos azt is tudjuk, hogy lesznek közöttetek olyanok, akik nyakukba veszik a világot, idegenben próbálnak boldogulni!
Sok feladat vár rátok a közeljövőben! Új kihívások,új döntések! Ezeket a döntéseket most már nem a szüleitek hozzák meg helyettetek, lassan nektek kell önnálló, fontos elhatározásokat hoznotok, felelőséget vállalnotok! Előtetek állnak a záróvizsgák, a pályaválasztás, ezeket a harcokat nektek kell megharcolnotok!

Mi, tanáraitok, nevelőitek, bizunk abban, hogy ennek a tudásnak a birtokában meg tudtok felelni az élet további kihivásainak. Számunkra, nincs nagyobb elismerés annál, mint mikor a sikereitekről értesülünk. Úgy gondoljuk, hogy talán egy kicsit érdememünk is az, ha Ti híres emberek, elégedett felnőttek, sikeres és becsületes tagjai lesztek ennek a közösségnek. Szívből kívánom, hogy itt a szülőföldön találjátok meg a boldogulást.
Legyetek kitartóak, következetesek, szorgalmasak az előttetek kitáruló úton. Kísérjen benneteket a szerencse, a jószándék. Használjátok fel hasznosan az itt szerzett tudást, tapasztalatot, bölcsességet.Őrizzétek meg emlékeitekben a jó öreg iskolát, ahol a betűvetésre tanítottunk és az életre neveltünk titeket!

Lőrinc Teréz hajdújárásról elszármazott, ma Budapesten élő költőnő kötetéből ídéznék:
Mondössze egy versszak az egész vers, de nagyon gyönyörű! Tegyétek el emlékül:
A címe is ez:
EMLÉK

KIS FALUM ÉGBOLTJÁN,
NYÁR VÉGI ÉJSZAKÁN
CSILLAGOK EZÜST CSÖNDJE
HÍVOTT A VÉGTELENBE

A ballagásról készült képek megtekinthetők itt.