Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves diákok!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm az egybegyülteket, nemzeti ünnepünkön, iskolánk napján. Iskolánk névadójára és az 1848-as magyar forradalom és szabadságharcra hőseire emlékezünk .

Külön örülünk, hogy sorainkban üdvözölhetjük, és együtt ünnepelhetünk Szabadka város önkormányzatának képviselőivel, az oktatási minisztérium, a MNT, testvértelepülésünk, Ásotthalom küldöttségével, rekovaci vendégeinkkel, az iskolák , a helyi közösségek, az egyház és a művelődési egyesületek képviselőivel, kedves támogatóinkkal, barátainkkal.  

Büszke vagyok arra, hogy iskolánk egy olyan igaz magyar ember nevét viseli, aki világszerte ismert költő, aki a hazaszeretet a nemzeti együvétartozás jelképévé vált.   Versei ma is aktuálisak. Ma is oly nagy szükség van az összefogásra, a nemzeti egységre. Szegény Petőfi nem gondolta a forradalom dicsőségében, hogy a 20 század elején a nemzet egyharmada kisebbségi sorba kerül, és még a 21 század elején is élet-halál harcot kell vívnia a boldogulásért, a megmaradásért, az anyanyelvért. Itt az ideje, hogy Petőfi méltó utódai legyünk! Ez a 48-as szabadságharcosok üzenete a mai nemzedékeknek. Összefogásban az erő! Történelmi kudarcainkat mindig a nemzeti széthúzás eredményezte. Amikor összefogtunk, nagyszerű dolgokat teremtettünk.

Erre bíztatlak titeket is kedves diákok!

Hiszem azt, hogy iskolánk névadójának életútja számotokra is példaértékű. Nem lennénk ennyire eredményesek a versenyeken, különböző megmérettetéseken, ha ez nem lenne így. Kis közösség vagyunk ugyan, de eredményeink kimagaslóak. Az idei iskolévben is számos hazai és nemzetközi rajzpályázaton értünk el dobogós helyezést.   Községi magyar, szavaló és mesemondó, német versenyeken is sorra aratjuk a babérokat.   A modellező szakkörösök is rendre eljutnak a köztársasági szintig. A szabadkai püspökség által szervezett hittanversenyen csapataink szintén dobogós helyezéseket értek el. Sportban, mozgáskultúrában sem maradunk le! Nagyon eredményesek diákjaink az atlétika területén, bírkózásban, súlyemelésben, fociban. Modern táncban és néptáncban is vannak országos, sőt nemzetközi eredményeink.   Nagyon sok tehetséges, kitartó, tudásvágytól fűtött diák vesz itt körül bennünket! Ők a mai márciusi ifjak. A mi felelőségünk az, hogy ezeknek a gyerekeknek, felnőve ne kelljen elhagyniuk a hazájukat és idegenben, hontalankénk keresni a boldogulást. Itt, a szülőföldön kell számukra jövőképet biztosítanunk.   Ez közös feladatunk szülőknek, tanároknak, politikusoknak! Ezekkel a gondolatokkal adom át a szót Lovas Ildikónak, hogy a MNT képviselőjeként   ossza meg velünk ünnepi gondolatait. Ezt követően felkérem Blasko Stantic urat, Szabadka város oktatási titkárát, szóljon az egybegyültekhez.