Az  idén is, mint már több évre visszatekintve,  2013. 05. 10. és 11-én megírtuk a felvételi vizsgák próbatesztjeit magyar nyelvből, és matematikából, ami, igaz, hogy nagy munka az iskola, a szaktanárok számára, de mégis megéri, mert nagyon sokat segít a gyerekeknek több szempotból is.

Elsősorban a gyerekek megtapasztalják lépésről, lépésre az élesben történő felvételi vizsga menetét, hiszen a próba felvételin minden ugyanúgy történik, mint majd az igazin, tehát nem kell nekik azon izgulniuk, hogy majd  mit is kell csinálniuk, azzal a két –három borítékkal, mire mit kell írniuk.

Másodsorban  átérezhetik a súlyát, hogy mit is jelent, hogy nem lehet javítani a tesztben, hogy összpontosítani kell a húsz feladatra, hogy, hogyan is tudják majd a rendelkezésükre álló időt beosztani.

Harmadsorban pedig találkozhatnak azokkal a kiemelt feladatokkal, amelyek igaz, hogy az előkészítő füzetben is benne vannak, de így kiemelve sokkal jobban megjegyezhetőek.Az eredmények elemzésénél nagyon jónak találom, hogy a tesztek értékelését nemcsak összegezve mutathatjuk ki, hanem külön-külön  feladatok szerint is, és ez nagyon szépen megmutatja,hogy hol vannak még hiányosságok a gyerekek tudásában, a felkészĺtésben.

Okos dolognak tartom, hogy a hetedik  és a negyedik osztályban is történt az idén ilyen felmérés, mert nem árt, ha a gyerekek, és a tanárok is, érzik annak a súlyát, amivel nap mint nap dolgozunk, hogy ennek mérhető eredménye   van, és talán az is fontos dolog, hogy a gyerekek már negyedik, hetedik végén szembesülnek egyfajta megmérettetéssel, bizonyĺtással.